Tags: audio, conexant, dv9005us, goesi, laptop, microphone, microsoft, msdn, pavilion, running, searched, similarproblem, software, winxp

Microphone problems/HP dv9005us w/Conexant HD audio

On Microsoft » Microsoft XP

3,498 words with 2 Comments; publish: Sun, 01 Jun 2008 11:40:00 GMT; (33146.88, « »)

I searched these forums but did not find any posts with a similar

problem, so here goes:

I have an HP Pavilion dv9005us laptop running WinXP. The laptop has

embedded microphones, as well as a mic jack, but neither seems to work

well. When I try to record sound it is very faint unless I am almost

yelling, and there is a lot of background hiss. I have done everything

I can think of including:

- I updated the drivers from HP for Conexant HD audio

- I made certain that the mic volume was boosted to full

- I checked the external mic on a different system and it worked fine

- I DO NOT have any trouble with the audio, just recording

One thing I have NOT been able to do is to activate the "Microphone

Boost" feature that some KB's suggest, because the path to get there is

grayed out on my system. I've posted this problem on some other forums

and found that there are others with both Pavilion/Presario laptops and

HP Special Edition laptops with a similar problem, and while it seems to

be a common problem, it is not a universal problem.

Does anyone have a clue how to get the microphones working? I have to

believe that it is primarily a software glitch since the audio is

fine.

MJM

MJMHouston

All Comments

Leave a comment...

  • 2 Comments
    • "MJMHouston" <michael.murray.windows-xp.todaysummary.com.charter.net> wrote in message

      news:MJMHouston.2ozt70.windows-xp.todaysummary.com.no-mx.tabletquestions.com...

      > I searched these forums but did not find any posts with a similar

      > problem, so here goes:

      > I have an HP Pavilion dv9005us laptop running WinXP. The laptop has

      > embedded microphones, as well as a mic jack, but neither seems to work

      > well. When I try to record sound it is very faint unless I am almost

      > yelling, and there is a lot of background hiss. I have done everything

      > I can think of including:

      > - I updated the drivers from HP for Conexant HD audio

      > - I made certain that the mic volume was boosted to full

      > - I checked the external mic on a different system and it worked fine

      > - I DO NOT have any trouble with the audio, just recording

      > One thing I have NOT been able to do is to activate the "Microphone

      > Boost" feature that some KB's suggest, because the path to get there

      > is

      > grayed out on my system. I've posted this problem on some other forums

      > and found that there are others with both Pavilion/Presario laptops

      > and

      > HP Special Edition laptops with a similar problem, and while it seems

      > to

      > be a common problem, it is not a universal problem.

      > Does anyone have a clue how to get the microphones working? I have to

      > believe that it is primarily a software glitch since the audio is

      > fine.

      You have an HP OEM system. Contact HP for support.

      #1; Sun, 01 Jun 2008 11:41:00 GMT
    • Frank,

      Thanks for the reply. Unfortunately HP tech support has been less than

      helpful on this, which is why I posted it here. Apparently this problem

      is not unique to my system, although it seems to be more prevalent under

      Vista than Win XP.

      What I have learned is that I have the Venice chipset installed, and

      that for some reason the ability to boost the microphone volume is not

      available even though HP tech support tells me that is what I need to

      do.

      If anyone else has had this problem, I'd appreciate learning how you

      solved it.

      MJM

      MJMHouston

      #2; Sun, 01 Jun 2008 11:42:00 GMT